Kursus Membaca, Melancar dan Menghafaz Al Qur’an Bersama Dr. Haji Mohd Shafie Haji Mohd Amin

August 25, 2008 at 2:26 pm | Posted in Foto Seminar, Panduan untuk Guru, Panduan untuk Ibubapa | Leave a comment
Tags:

23 Ogos 2008

ABSB telah menganjurkan kursus di atas selama sehari (8 pagi – 5.30 petang) yang dihadiri oleh 70 orang peserta (dari pelajar sekolah rendah hinggalah kepada orang dewasa). Ia diadakan di Oditorium Perkeso, Seberang Jaya, Seberang Prai. Kursus berkenaan dikendalikan oleh seorang al-hafiz juga seorang akauntan bertauliah (ACCA), iaitu Dr. Haji Mohd Shafie bin Haji Md Amin dari Al Huffaz Consulting Sdn. Bhd. (www.al-huffaz.com.my

Dr. Haji Mohd Shafie bersama Dr. Shukri Abdullah. Dr. Shukri turut mengambil peluang menyampaikan satu jam ceramah pada permulaan sesi yang menyentuh mengenai cabaran keibubapaan masa ini di atas tajuk “Rumah Tanpa Pagar: Menangani Cabaran Keibubapaan Masakini”.

Sebahagian daripada peserta yang mengikuti Kursus berkenaan.

Di antara cetusan pemikiran yang boleh dikongsi dari Kursus di atas ialah:

1. Hafazan Al Qur’an tidak terbatas hanya kepada kanak-kanak atau pelajar peringkat persekolahan. Ia boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja asalkan kita memiliki persediaan mental yang betul, menggunakan kaedah yang berkesan serta usaha yang berterusan (istiqamah).

2. Allah tidak melihat hasil hafazan kita. Dia melihat usaha yang kita pamerkan. Ia berbeza dengan manusia yang cenderung bertanya: “Berapa juzuk sudah engkau hafaz ?” dan soalan-soalan yang seumpamanya. Justeru itu selagi seseorang itu terus berusaha dan berusaha menghafaz Al Qur’an, ia akan mendapat ganjaran dari Allah walaupun mengambil masa yang lama untuk menghafaz Al Qu’ran.

3. Orang dewasa menghafaz Al Qu’ran itu MUSTAHIL … IMPOSSIBLE ! Kalau kita buat apa yang Allah suka, ingat dengan bantuan Allah tidak ada apa yang mustahil. Kalam MUSTAHIL itu hanyalah pada logika manusia, bukan pada pandangan Allah. Dengan izin dan pertolongan Allah, tidak ada apa yang mustahil di dunia ini.

4. The best teacher is Allah, so to get the most, be close to Allah.  Allah is also the most intelligent, so to be intelligent (in academic for instance), be close dan ask for assistance from Allah (but must be preceeded by working hard first !)

5. Kaedah Al-Huffaz yang diperkenalkan oleh Dr. Mohd Shafie menekankan kepentingan mengulang-ulang ayat yang mahu dihafal di antara 60 ke 200 kali sehingga ia tertanam di subconscious mind kita. Buku untuk memudahkan aktiviti hafalan juga dibekalkan. Ia berpandukan kepada kefahaman konsep Short-term and Long-term memory.

6. Dalam aktiviti hafalan, ibubapa selalau menanya anak mereka “Sudah berapa juzuk engkau hafal?”. Sebenarnya soalan yang lebih relevan ialah, “Berapa juzuk yang kamu masih ingat?”. Ramai orang menghafal Qur’an tetapi ramai juga yang lupa selepas itu. Kaedah Dr. Mohd Shafie berusaha untuk menangani masalah berkenaan.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: