RITMA RAMADAN … Kreatif Sungguh Mereka …

September 2, 2008 at 3:37 am | Posted in Umum, Untuk Renungan | 1 Comment
Tags:

Selasa 2 September 08

Sempena kedatangan bulan mulia Ramadan al Mubarak seperti biasa rakan taulan dan sanak saudara menghantar pelbagai macam SMS sebagai ucapan menyambut bulan keampunan itu. Sesetengahnya cukup menarik sekali. Saya akan turunkan beberapa SMS berkenaan untuk tatapan pengunjung sekelian. Kita kurang pasti siapa pencipta asalnya … semoga setiap orang yang menerima SMS berkaitan dan tersentuh dengannya pasti pengarangnya mendapat ganjaran. Ganjaran itu berpanjangan hingga … sampai bila-bila. Alhamdulillah.

1. Perkataan tercantik, “Allah”, Lagu paling merdu, “Azan”, Kitab terulung, “Al Qur’an”, Senaman terbaik, “Solat”, Terapi jiwa paling berkesan, “Tahajjud”, Diet paling mujarrab, “Puasa” … SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN

2. Moga-moga Allah jadikan pagimu cahaya, zohormu gembira, asarmu bahagia, maghribmu keampunan, isya’ mu keberkatan dan doamu tidak ditolak dan rezekimu pula diluaskan. Selamat menyambut ramadhan al mubarak.

3. Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan hujan, petir dan kilat. Kita bersedih dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hadiahkan kita PELANGI. Allah berikan kita puasa untuk bagi peluang kita sucikan diri dari dosa-dosa lalu, kemudian Dia hadiahkan lagi PAHALA dan HARI RAYA. Beruntungnya kita kan. Selamat menyambur bulan Ramadan dan Selamar Berpuasa.

4. Jika harta adalah racun, zakatlah penawarnya. Jika umur adalah dosa, maka taqwa dan taubatlah ubatnya. Jika seluruh bulan adalah noda, maka Ramadanlah pemutihnya. Sambutlah gerbang ramadahn dengan penuh kesucian hati.

5. Marhaban ya Ramadan: Namamu diingati, Kedatanganmu dicari, Ganjaranmy dihajati, Indahmu diberkati. Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak.

6. Sempena akan Ramadan yang akan menjelang ini, sentiasalah setting niat, upgrade iman, download sabar, upload usaha, delete dosa, update doa dan top-up ilmu agar boleh redeem pahala. Selamat berpuasa.

Ada lagi yang menarik ?. Boleh hantar kepada saya untuk kita kongsi bersama. Terima kasih. Selamat menyambut ramadan, perbanyakkan membaca Al Qur’an.

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. terima kasih sharing info/ilmunya…
  saya membuat tulisan tentang “Mengapa Pahala Tidak Berbentuk Harta Saja, Ya?”
  silakan berkunjung ke:

  http://achmadfaisol.blogspot.com/2008/08/mengapa-pahala-tidak-berbentuk-harta.html

  semoga Allah menyatukan dan melembutkan hati semua umat Islam, amin…

  salam,
  achmad faisol
  http://achmadfaisol.blogspot.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: