Madrasah Arabiah Kluang … Seminar Penutup Tirai 2008, Pembuka Tirai 1430

January 1, 2009 at 5:45 am | Posted in 1, Foto Seminar, Seminar | 14 Comments

31 Disember 2009 – 3 Muharram 1430

Pelajar Tingkatan 2, 3, 4 dan 5 Madrasah Arabiah Kluang (MAK) telah pulang ke sekolah seminggu lebih awal sebagai persiapan sesi persekolahan 2009. Dari perbualan dengan Ustaz Kamal, Pengetua MAK serta Usatazah Thalhah, guru yang menguruskan Seminar  saya difahamkan bahawa pelajar diminta datang awal agar pihak sekolah boleh “menyuci” apa jua pengaruh negatif semasa cuti sekolah sebelum bermulanya perjuangan menuju kecemerlangan dalam peperiksaan SMRA (Sijil Menengah Rendah Agama), PMR, SMA dan SPM 2009. Almaklum sajalah semasa cuti, seperti pelajar-pelajar sekolah lain juga,  terdapat sebahagian anak-anak tadi yang terpalit dengan pengaruh negatif dari TV, SMS, rakan-rakan dan sebagainya yang perlu diberi perhatian.

Syabas Pengetua dan guru-guru yang begitu beriltizam membantu anak-anak didik untuk menjadi warga negara Muslim yang dapat berjuang untuk agama dan negara di hari muka kelak.

Ini adalah kehadiran saya kali ketiga di MAK. Kali pertama dulu pertengahan tahun 90an, kali kedua dengan Seminar Pecutan Akhir Peperiksaan beberapa bulan lalu. Walaupun Seminar Bijak Belajar kali ini (terbuka kepada semua pekajar Tktn 2 hingga 5) diadakan pada hari penghujung 2009, ialah adalah sebenarnya hari awal tahun Hijrah, 3 Muharam 1430. abkluang01

abkluang02

abkluang03

abkluang04

14 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. assalamualaikum..
    sy slku bks pljar madrasah arabiah kluang..
    memohon 1001 kemaafan kpd pndidik yg mendidik sy dlu..
    trima ksh sy ucapkn kpda ustaz kamal dan ustzah talhah serta guru2 yg lain…

    syukran…

  2. rndunye kt skola
    bgus2…
    sume ustaz kt stu mmg amik brat
    tntg pljran, akhlak, segalanya lah
    (ex-student 2002-2006)

  3. Send our regards to ustazah Talhah. Sulong, pie, zahan, Zaki ex student 1989-1992. To the blog writer, good, keep it up.

  4. salam saya bekas pelajar tahun 1999
    terima jasih kepada ustaz kamal yg saya hormati

  5. dr dh datang dulu..xjemu nk datang lagi..seronok sekolah ni..ada ketenangan yang tak terdapat di mana2 tempat lain..tenang bila belajar..rs sayu mengenangkan zaman sekolah ni..walaupun biasa2 sahaja..tp pelajar2 nya mampu meletekkan diri sebaris dengan pelajar yang cemerlang..tahniah MAK

  6. Wahh!! Ustazah zainab Sarib N Salleh… Rindu siot nak kena denda ngn die dulu… tapi itu last more 10 years ago.. Haha… all of that! Miss U all.. Untuk yang lain2 2, Mcm ustz Talhah, cikgu pahema, Ustzh roslina n yang lain2 2 la…

  7. Just for ustazah zainab salleh and zainab salleh… you are the best… Gud Luck… (^_^)

  8. salam rindu dan lafaz assalamualaikum buat ust kamal….dan guru2 di sana…
    taufik from bahau.
    ex student mak 1996-2000.

  9. rindunya kat MAK..ni la sekolah sy (1997-2001) proud 2 be d ex-student

  10. ustaz Kamal dulu classmate ku tak sangka sudah jadi pengetua, Syabas!!!
    ex student 1987-1990

  11. best la!!!!!!!!!!!!!!1

  12. Assalamualaikum……….kpd Ustaz & ustazah yg diingati….
    sy slh seorang pelajar M.A.K dr thn 1999-2003….
    2004 di Maahad Johor…………..
    mengucapkan ribuan terima kasih diatas segala didikan yg kami terima….hasil didikan….Alhamdulillah….kini kami dpt hidup senang dr segi kerjaya….UStaz Kamal, Ustazah Talhah & semua para2 ustaz & ustazah….
    Terima KAsih atas didikan MU….semoga panjang umur & murah rezeki…..jasamu tetap kami hargai….

    Buat para pelajar yg kini sdg menuntut di M.A.K…..belajar btul2……ingat teknik….time exam….ingat….BACA, FAHAMI & HAFAL dgn penuh khusyuk & tawaduk….Insyaallah…kite dpt mudah ingat….tp INGAT !!!!!!…jgn hafal sekali…hafal byk ksli…agar ianya dpt terus dingati sehingga keakhir hayat….

    Itulah yg langkah @ cara yg pernah kubuat sepanjang ku menuntut di M.A.K ( dlm exam SRA & SMA ) & di MAAHAD JOHOR ( dlm exam STAM )….
    Sekian Wassalam……………

  13. salam terima kasih buat semua warga pendidik MAK..
    Terutamanya buat Ustazah Talhah..
    Semoga MAK terus cemerlang melahirkan pelajar yang berakhlak mulia dan berkualiti..
    Rindu kenangan di sana (1991-1995)

  14. ini lah sekolah yang dekat dgn allah i love school arab


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: