Tidak Ada “Pakar Motivasi” di Malaysia …. Wacana Pengurusan Diri Bersama Staf SMK Aminudin Baki, Kuala Lumpur

January 1, 2009 at 6:48 am | Posted in Foto Seminar, Panduan untuk Guru, Seminar | 2 Comments

30 Disember 2008

Sebagai salah satu persiapan menghadapi sesi persekolahan baru 2009, sekolah bestari negara, SMK Aminuddin Baki, Jalan Kampung Pandan Kuala Lumpur telah mengadakan Kursus Motivasi dan Profesionalisme Warga SMKAB pada hari Selasa 30 Disember di Hotel Corus Kuala Lumpur.

Saya diberi penghormatan untuk mengendalikan ceramah selama empat jam (sessi pagi) kepada lebih 100 staf yang hadir di Kursus berkenaan. Oleh kerana yang hadir termasuk staf bukan-guru, maka fokus saya bukan kepada persoalan pengajaran dan pembelajaran tetapi pengurusan diri, pengurusan masa dan persoalan motivasi secara umumnya.

“Tidak ada pakar motivasi”, “Mereka yang menggelar diri mereka pakar motivasi … tidak faham erti motivasi” dan “Saya, Dr. Shukri Abdullah bukan pakar motivasi” …. itu di antara persoalan yang diketengahkan kepada peserta kursus. Terkejut ? Barangkali ! Tetapi tidak sepatutnya.

Kenapa saya berkata demikian. MOTIVATION IS 100% INTERNAL. MOTIVASI IALAH 100% DATANG DARI DALAM. Ya, saya boleh memotivasikan seseorang, tetapi buat sementara waktu sahaja. Barangkali dua tiga jam atau dua tiga hari. Sebab itulah peserta kursus motivasi ‘galak’ untuk bekerja kuat untuk sementara waktu sahaja. Kita tidak boleh memotivasikan sesiapa pun membuat kerja yang dia sendiri tidak mahu buat (kecuali untuk jangka masa pendek sahaja). Dia membuat sesuatu atas sebabnya yang tersendiri.

Justeru yang penting ialah membekalkan kepada peserta PRINSIP dan STRATEGI KEJAYAAN (barangkali beberapa teknik). Dalam seminar ini saya menekankan PRINSIP pengurusan masa serta PRINSIP atau pendirian mengenai kejayaan. Kita yang menentukan kejayaan buat diri sendiri …. bukan orang lain. Lantaran itu juga yang pelajar perlukan bukan sangat motivasi tetapi strategi dan kaedah untuk belajar serta untuk ‘MEMOTIVASIKAN DIRI SENDIRI”. Itu jugalah tekanan kami (saya dan rakan fasilitator) untuk menghidangkan kepada pelajar bukan sangat motivasi tetapi “strategi belajar” yang mampu memotivasikan diri mereka sendiri.

 abaki04

Bersama staf kanan SMK AMinuddin Baki. Pengetua, Pn Latifah Haji Mahfod ialah No. 2 dari kanan.

Berikut ialah gambar sebahagian peserta yang sempat dirakamkan.

abaki021

abaki03

abki05

abaki01

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. very good point about “Tidak ada pakar motivasi”.

  2. dr shukri,

    saya sangat setuju dan jelik melihat mereka yang baru setahun dua memberi motivasi kepada budak sekolah terus menggelarkan diri Pakar Motivasi, mentanglah mempunyai nama dan pengaruh.. wallahu alam..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: