eBook 1 Malaysia … Pengetua / Cikgu … Apa Nak Buat Dengannya ?

May 19, 2011 at 7:35 am | Posted in Uncategorized | Leave a comment

Sejak kebelakangan ini puluhan ribu ebook percuma telah diedarkan percuma kepada pelajar-pelajar terpilih di kawasan-kawasan Parlimen tertentu (saya tidak pasti sama ada ke seluruh negara atau tidak). Yang saya tahu, 2 minggu lalu pelajar-pelajar di kawasan Arau (Perlis) menerimanya, minggu lalu pelajar di kawasan Jerlun (Kedah) pula manakala minggu hadapan giliran pelajar-pelajar di kawasan Parlimen Padang Rengas dan Kuala Kangsar. Awal tahun ini saya telah ke Lubuk Antu Sarawak. Maklumat yang saya perolehi dari sekolah SMK Lubuk Antu ratusan eBook telah diedarkan. Walau bagaimanapun penerima Ebook berkenaan perlu membayar sedikit wang access internet.

Apa tujuan penyerahan bahan berkenaan tidak jelas sebab tidak ada perisian khusus dan tertentu untuk kegunaan pelajar. “Mereka bagi, kita ambil sajalah” … itu respon majoriti pelajar yang memperolehi Ebook berkenaan. Malah pihak sekolah sendiri pun tidak pasti. Yang mereka tahu, pada sekian-sekian haribulan pelajar tertentu perlu menerimanya dalam satu majlis yang lazimnya dihadiri oleh ahli politik setempat, lazimnya wakil Parlimen. Pengetua dan lain-lain wakil sekolah juga perlu hadir bersama. Kita tidak perlu membicarakan secara lanjut, ternyata ia merupakan satu projek politik.

Jika tidak dibimbing untuk menggunakannya dengan betul saya bimbang pelajar yang tidak tahu mula memandaikan diri dengan facebook, chatting serta melayari you-tube. Yang lain pula mungkin terlekat dengan game komputer. Jika ini berlaku (dan ia pasti berlaku memandangkan generasi masa kini adalah generasi digtial) maka pemberian Ebook lebih banyak menimbulkan masalah daripada memberi faedah !

Baik …  bagaimana harus kita manfaatkan ? Jika ada Pengetua yang mahukan jawapan, sila hubungi saya kerana saya ada satu formula mantap khususnya untuk membantu mereka yang mendapat Ebook dan yang tidak dapat pula mereka boleh sama ada pakai komputer di makmal komputer sekolah atau pun penggunaan komputer sendiri di rumah. Ada satu kaedah penggunaannya untuk bantu pelajar khusus untuk mencapai target kecemerlangan sekolah terutama bagi yang akan menduduki PMR. Pokoknya PEMANTAUAN yang bijaksana oleh guru dan/atau ibu bapa ke atas penggunaan komputer. Prinisp dan caranya, sila Emailkan kepada drshukri@ymail.com atau drmshukri@yahoo.com dan kita boleh atur pertemuan untuk kami terangkan kepada pihak sekolah.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: