Atur Masa Untuk “Xue Xi” Semasa Cuti … !

May 27, 2011 at 8:47 am | Posted in Uncategorized | 1 Comment

Perkataan Cina Untuk Pembelajaran ...

Xue Xi semasa cuti ? Itu mungkin soal pertama yang berlegar dalam pemikiran anda. “Xue Xi” ialah perkataan Cina untuk “pembelajara”. Yang menariknya, bagi orang Cina pembelajaran bukan sekadar “Xue” yang bermaksud “to study” atau “belajar”. Itu turut meliputi “Xi” atau “to practice constantly” atau “latihan berterusan”.

Ingat …. belajar itu kurang sempurna tanpa latihan, latihtubi, latihan, latihtubi ….

Semasa cuti ini bagaimana sepatutnya pelajar atur masa mereka. Saya tidak percaya kepada “jadual waktu”; justeru saya tidak akan meminta pelajar memBuat jadual waktu untuk dua minggu sehingga 12 Jun nanti.

Pada awal tahun ramai pelajar membuat jadual waktu. Tetapi berapa hari bertahan ? Tidak lama. Itulah pengalaman ramai pelajar. Justeru itu saya tidak pernah meminta pelajar membuat jadual waktu. NAMUN kalau ada pelajar yang selesa menggunakan jadual waktu untuk membantu pembelajaran mereka, maka teruskan … silakan.

OK beginilah cara terbaik untuk menentukan penggunaan masa yang berkesan semasa cuti.

PERTAMA tentukan berapa jam mahu belajar dalam sehari. 3, 4 atau 5, malah 6 jam ? ITu terpulang kepada peajar. Namun kalau anda pelajar Tahun 6, Tingkatan 3, Tingkatan 5 atau Tingkatan 6 Atas, maka elok memanfaatkan sepenuhnya cuti dan menambahkan masa belajar. Berapa lama ?  Saya ingin mencadangkan minimum 3 – 4 jam kepada pelajar Tahun 6 dan di antar 4 – 6 jam bagi lain-lain pelajar sekolah menengah.

Ada orang berkata …  wow, lamanya. Kan ini cuti ? Betul. Jawapan saya “cuti tidak ke sekolah” bukan “cuti belajar”.

Mari kita ambil belajar 4 jam sehari. Satu bebanankah ?. Cuba perhatikan. Pagi 2 jam, katakan 9 – 11 pagi. Petang 1 jam 3-4 petang dan malam 1 jam 9 – 10 malam. Perhatikan masih banyak masa yang lapang untuk bermain, menonton TV, ber”facebook”, chatting dsb. Kalau begitu 5 aTau 6 jam pun bukan satu benanan sebenarnya.

Tetapi ingat ini bukan bermakna itulah masa belajar (seperti contoh di atas) yang perlu dikekalkan sepanjang cuti ini. Tidak dan tidak. Anda boleh ubah-ubah waktu ikut kesesuaian aktiviti hari itu, tetapi prinsip 4 jam sehari kekal. Kalau pada siang harinya teman ibu bapa ke kenduri atau ke rumah nenek, maka gunakanlah waktu malam. Masa di atas bukan fixed / tetap. Ia tertakluk kepada perubahan. Yang tetap/fixed ialah jumlah jam yang mahu dikekalkan elajar dalam sehari.

KEDUAnya tentukan subjek apa yang mahu difokus dan dalam subjek berkenaan tajuk mana yang mahu dipelajari bersungguh-sungguh. Elok awal-awal senaraikan secara khusus tajuk-tajuk yang mahu difokuskan.

ITu saja. Yang penting studi, enjoy dan guna juga masa menziarahi nenek di kampung …. SELAMAT BERCUTI

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Dr Shukri. Syukur alhmdlh dpt mendengar motivasi oleh Dr spanjang bulan ini di radio IKIM.fm. Dari situlah saya jumpa blog Dr ini. Saya harap akan mendapat panduan dan ilham utk mendidik anak tunggal saya lelaki 14 tahun yg sememangnya screenager:( terima kasih atas perkongsian ilmu ya Dr.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: