Filem Hantu, Cinta dan Komedi …. Masyarakat Melayu Masih Utamakan Hiburan !.

June 1, 2011 at 3:58 pm | Posted in Uncategorized | 1 Comment

Dua hari yang lepas saya telah membeli sekeping cakera DVD bagi filem “Aku Tak Bodoh” (ATB) adaptasi dari filem asal “I Not Stupid 2” (INS2) arahan Jack Neo dari Singapura.  Sebenarnya saya telah mencari DVD filem ini sejak dua bulan yang lalu, malang sekali penjual DVD yang lazimnya biasa dengan filem-filem tempatan mahu pun luar negara langsung tidak pernah dengar akan kewujudan filem ATB. Ia menunjukkan filem ini tidak mendapat tempat dan perhatian masyarakat. Hairan bin ajaib !

Saya telah menonton filem INS2 sejak dua tahun lalu, bukan sekali tetapi beberapa kali. Hebat Jack Neo sebab filemnya hebat, plotnya hebat, mesejnya hebat. Apabila saya menonton filem berkenaan edisi Melayu keluaran Kuala Lumpur (ATB) saya boleh rasa serta nampak beberapa kekurangan berbanding dengan filem asal. Ada beberapa babak yang dalam filem INS2 cukup menyentuh perasaan, namun kurang mengancam dalam ATB.

Bukan di sini untuk mengupas dan membincang perkara berkenaan. Namun pada umumnya mesej filem adaptasi berkenaan sampai (mungkin kerana saya telah menonton filem asal Jack Neo, maka saya terpengaruh untuk membuat perbandingan). Walaupun beberapa kekurangan, saya tetap mengucapkan tanhniah dan syabas kepada sutradara dan pelakon-pelakon ATB. ATB tetap menyentuh perasaan mungkin lebih-lebih lagi kepada mereka yang menonton filem ini buat pertama kali.

Namun isu di sini bukan mahu membuat penilaian mengenai filem berkenaan tetap[i mahu membuat penilaian akan sambutan masyarakat Melayu ke atas filem tersebut.

Filem ATK mengenengahkan kisah konflik famili di mana (a) ibu bapa terlalu sibuk dengan kerjaya masing-masing sehingga tiada masa untuk si anak (b) ketidakpandaian ibu bapa memenangi hati anak, justeru wujud jurang komunikasi antara mereka (c) kecenderungan ibu bapa memperkecilkan potensi dan kebolehan anak mereka serta (d) wujudnya guru yang kurang bijak yang mempu menawan hati anak didik mereka. Semua ini menjadikan filem berkenaan seronok ditonton serta penuh dengan pengajaran bermakna sama ada dilihat dari kacamata ibu bapa, guru, mahupun si anak/ murid itu sendiri. Kadang kita berfikir dan merenung mesej tajam yang ingin disampaikan, ada kalanya kita ketawa akan beberapa watak dan episod dan ada masa dan ketika di mana kita hampiur berlenang air mata.

Isu pokoknya di sini, kenapa ia tidak mendapat tempat yang sewajarnya di hati masyarakat Melayu. Mesej yang mahu disampaikan oleh Jack Neo amat sesuai dan bertepatan dengan masalah dalam masuarakat moden. Dalam situasi di mana para ibu bapa semakin sibuk dengan kerja dan pencarian rezeki setiap hari, anak-anak yang dibiarkan kurang mendapat perhatian terlibat dalam pelbagai masalah sosial. Filem ini memang bertapak di dunia nyata.

Sebaliknya pula masyarakt Melayu terlalu terpaut dengan filem komedi dan filem hantu murahan yang tidak ada apa-apa unsur pengajaran yang mempu mendidik masyarakat melonjak ke aras yang lebih tinggi. Paling terkejut ialah apabila sebulan lalu saya mengikuti ceramah agama dikampung saya yang disampaikan oleh seorang penceramah yang agak terkenal yang kerap sangat memetik kata-kata “cecita” diikuti dengan gelak ketawa penonton. Saya tidak faham pada mulanya kenapa pendengar ketawa apabila penceramah berkenaan menyebut perkataan berkenaan serta lain-lain petikan yang agaknya semuanya dari petikan filem tertentu. Penceramah berkenaan seterusnya menyanyi (petikan) serta menghidangkan banyak jenaka yang diikuti dengan sambutan ketawa para pendengar hinggakan pada saya tenggelam mesej utama yang mahu disampaikan. Dia pada saya melepaskan peluang keemasan masa dan peluang untuk mendidik pendengar. Ia berjaya memberi ceramah yang baik namun lebih menghiburkan pendengar hari itu.

Apa pointnya ?  Apakah kita harus ikut minda masyarakat Melayu yang umumnya berfikiran cetek kerana hidangan filem-filem murahan atau kita khususnya penceramah mengambil peluang untuk mendidik masyarakat Melayu untuk belajar berfikir hal-hal yang lebih serius yang mencakupi survival bangsa, survival ummah ? Isunya ialah tahap pemikiran Melayu perlu dididik untuk membangunkan diri bukan leka dengan hiburan. Terlalu banyak hiburan masa kini. Cuba lihat peratusan program popular TV semuanya berasaskan hiburan. Radio pun sama. Dalam banyak stesyen radio (kerajaan dan swasta) hanya dua yang ada sumber pendidikan yang banyak iaitu Radio IKIM dan Radio BFM 89.9 (yang terhad siarannya ke Lembah Kelang). Lain-lain stesyen termasuk Radio Klasik (dulunya Radio Malaysia Nasional) hanya menyajikan menyanyi, menyanyi, menyanyi. Komponen untuk berfikir dan mendidik masyarakat terlalu sedikit.

Rumusannya selagi pautan kepada hiburan, lekatan kepada babak hantu, kegilaan kepada komedi menguasai masayarakat, kita akan semakin hanyut. Sudah sampai masanya fikiran kita lebih tertumpu kepada masa depan bangsa dan agama bukan hanya dalam konteks dimensi politiknya tetapi dalam segala segi — ekonomi, sosial dan budaya. Selagi kita malas berfikir dan mudah terpaut dengan watak-watak “juling” dan “jongang”, sibuk berlebihan dalam masalah “mentor dan protege”, kalut mahu memilih siapa yang akan menjuarai lawak itu, lagu itu dsb. saya bimbang kita lupa akan masalah besar yang melanda masyarakat kita. Ayuh, fikir-fikirlah.

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. erm. malang sekali pemikiran Melayu yang terjajah cuma dengan ‘hiburan’ ‘komedi’ ‘seram’… itu sahaja!

    kupasan yang baik! congrats…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: