Sekali Lagi di Madrassah Arabiah Kluang

July 16, 2009 at 2:06 pm | Posted in 1 | 4 Comments

Seminar Pecutan Akhir Peperiksaan – 11 Julai, Sabtu 8 Pagi –  4.30 Petang, Madrasah Arabiah Kluang (MAK)

Setelah bersama mereka pada 31 Disember 2008 mengadakan Seminar Bijak Belajar, saya dijemput untuk mengendalikan Seminar Pecutan Akhir Peperiksaan kepada pelajar MAK. Sambutan mesra Ustaz Kamal dan para pendidik MAK serta respons menarik pelajar MAK membuat saya gembira ke MAK sekali lagi. Kali ini Ustazah Thalhah tidak ada kerana membuat lawatan di pasentran di Indonesia. Beliau sempat menelefon saya dari Guntur menyatakan ketiadaannya di MAK semasa saya berseminar kelak. Berikut gambar kenangan untuk tatapan, khususnya bekas pelajar MAK yang sentiasa merindui sekolah lama mereka.

blog 05

blog 04

blog 03

blog 02

blog 01

Public Program “Pecutan Akhir Peperiksaan” di Alor Setar, Sungai Petani dan USM Pulau Pinang

July 9, 2009 at 4:51 pm | Posted in 1 | Leave a comment

Jemputan Ke Seminar di atas di: Alor Setar, 31 Julai,  Sg. Petani, 01 Ogos dan USM-Penang, 02 Ogos. Ia terbuka kepada pelajar Tahun6 (UPSR), Tingkatan 3 (PMR) dan Tingkatan 5 (SPM). Sila layari http://www.drshukri.com atau telefon 012 4232130 atau 04 4651130 untuk maklumat lanjut.  Terima Kasih

BERSAMA PENGETUA SELURUH NEGERI JOHOR … PERSIDANGAN PKPSM JOHOR 2009

July 9, 2009 at 4:45 pm | Posted in 1 | Leave a comment

7  Julai 2009, 2-30 – 4.30 Petang, Hotel Grand Paragon, Johor Bahru

“Unconventional Wisdoms in a Changing World – Menjana Perubahan Di Sekolah” – demikianlah tajuk pembentangan saya kepada lebih 260 pengetua seluruh Johor. It was a challenging moment for me to present my “ideas and ideals” to a group of senior and knowledgeable secondary school principals about “menjana perubahan di sekolah”.

Leaders work across paradigms while managers work within a paradigm. Changes can be evolutionary (“kaizenic !”) or revolutionary (paradigmatic). The task of the pengetua is to initiate both changes. Berdasarkan pelbagai kisah untuk mengukuhkan hujjah-hujjah saya termasuk (a) kisah industri jam Swiss yang merudum dan digantikan dengan industri jam Jepun;  (b) kisah persaingan produk walkman tahun 80an di antara Sony, Aiwa dan Panasonic; (c) kealpaan peninju agung Mike Tyson dan perenang sensasi Olimpik Matt Biondi kerana menghadapi “sindrom titanic” (d) cerita bagaimana seorang janitor hotel Al Catraz di California mengilhamkan lif di luar bangunan setelah para jurutera hadapi jalan buntu dalam mengubah lif ke lokasi baru di hotel berkenaan (e) serta masalah beruk yang tergoda oleh kacang yang diletak dalam kelapa yang ditebuk lubang yang kecil … (fa) dan sehinggalah kisah dailog “anak helang” dan “mahaguru helang”, saya cuba bentangkan keperluan untuk para pengetua “getting out of the box” dan menjana perubahan di sekolah.

Fokus saya bukan mengajar para pengetua bagaimana mentadbir, mengurus dan memimpin sekolah. Jauh sekali. Mereka pakar dalam kerja itu. Tugas saya ialah bagi menganjalkan minda para pengetua untuk berfikir “keluar dari kotak” – apa yang orang sering sebut sebagai “peralihan paradigma” dengan contoh-contoh khusus. Saya harap saya telah berjaya berbuat demikian. Malah dari komen-komen yang saya perolehi selepas pembentangan tajuk berkenaan, mereka amat berpuas hati. Terima kasih.

Jadi sekali lagi terima kasih PKPSM Johor yang memberi kesempatan kepada saya untuk bersama anda di persidangan kali ini. Lo0king forward to engage with PKPSM of other states.

Psssst: I met my former students (ex-penghuni Desasiswa Permai USM end 80’s/early 90’s where I was a Penggawa) at the conference. She’s now a Penolong Kanan representing her Pengetua. Tahniah R…

blog 02

Blog 04

blog 03

blog 06

SEMINAR PENGUKUHAN MEMORI DI MRSM ALOR GAJAH

July 9, 2009 at 4:25 pm | Posted in 1 | 2 Comments

Ahad, 5 Julai 2009, Dewan MRSM Alor Gajah Melaka: 8 Pagi – 4.30 Petang

Kira-kira 300 pelajar terdiri daripada pelajar-pelajar Tingkatan 1, 2 dan 4 MRSM Alor Gajah serta pelajar dari pelbagai Tingkatan sekolah-sekolah di sekitar Alor Gajah dan juga MRSM Terendak telah mengikuti Seminar Pengukuhan Memori bersama saya. pecahan empat topik utama dibentangkan meliputi:

(a) Pengukuhan daya ingatan bermula dengan sikap yang betul. Skrip negatif seperti “susahlah nak ingat”, “macam mana nak ingat banyak sangat” telah dikupas sebagai halangan pertama dalam usaha seseorang memantapkan daya ingatan mereka. Sebagai gantinya dan berdasarkan beberapa latihan menarik semasa seminar di mana pelajar sendiri terkejut dengan kehebatan memori mereka, peserta telah diminta untuk mengganti dengan skrip seperti “daya ingatan saya best”, “ya … pasti boleh ingat” dan sebagainya.

(b) Prinsip daya ingatan yang berdasarkan 3R (register, retain and recall information – terima, simpan dan keluar balik maklumat) telah dihuraikan. Ketiadaan salah satu dari tiga aktiviti di atas akan menjejaskan memori seseorang.

(c) Nemonik atau teknik memori telah dibentangkan meliputi lima kaedah berikut (1) akronim (2) akrostik (3) bunyi seakan (4) cerita untuk ingat fakta (5) cerita untuk ingat formula. Selain daripada itu penggunaan (a) flash card atau kad mini, dan (b) kaedah mengingat dan menguasai gambarajah juga dibentangkan.

(d) Penggunaan Peta Minda untuk mengukuhkan daya ingatan: Oleh kerana ini bukan seminar atau bengkel peta minda, maka fokus hanya kepada kaedah untuk memanfaatkan peta minda mengukuhkan memori (bukann cara membuat peta minda). Ramai pelajar mungkin pernah belajar membuat nota peta minda (itupun perlu dipersoalkan kerana “peta minda” telah menjadi satu istilah generik, justru apa saja nota yang berbentuk lakaran dan gambar …. kononnya dilabel “peta minda“). Dalam seminar ini saya menerangkan kepada pelajar bagaimana memanfaatkan peta minda menerusi kaedah “lukisan di udara” (lihat gambar …. di bawah !)

Berikut ialah di antara komen pelajar:

“This is the best seminar I’ve ever had. I really enjoy !! Hope to have this kind of seminar again. Really get a lots of benefits. I learn a lot of techniques. The slides are bombastic and interesting”  Nurul Adnina, MRSM Alor Gajah

“Dr. memang bez giler ! Harap-harap saya dapat mengikuti motivasi Dr. pada sesi yang akan datang. Saya akan manfaatkan ilmu dan pengetahuan yang telah diberi” Nur Farhanah, MRSM Terendak

“Pada pendapat saya seminar ini amat berguna untuk para pelajar … banyak menyedarkan saya tentang teknik-teknik yang dapat kita aplikasikan dalam proses pembelajaran … tambahan pula penceramahnya sungguh bersemangat”   Khairul Amirin, MRSM Alor Gajah

“Saya amat meminati motivasi yang telah disampaikan oleh Dr. Shukri. Dari dulu lagi saya amat berharap untuk mendengar ceramah beliau. Kini akhirnya impianj saya tercapai !!! … Kini saya semakin bersemangat untuk berubah”  Noraza Hanafiah, MRSM Alor Gajah

“Alhamdulillah saya dapat bermacam-macam manafaat dari seminar ini. Bagus dan sangat menarik. Saya rasa sangat bertuah dan bersyukur atas segala peluang untuk pelajari bermacam-macam cara belajar. Saya berharap dapat hadiri lagi seminar seperti ini dan dapat terus menguatkan daya ingatan …. Ini merupakan ceramah motivasi paling menyeronokkan dalam sepanjang tahun ini. Nur Eirdina Nasuha, MRSM Terendak

“Dear Dr.Shukri, Your seminar’s great ! It really helped me improve my memory. Thanks for all your help. I really appreciate it'”  Amir Haziem, MRSM Alor Gajah

“Setelah melalui ceramah motivasi ini, saya sudah tahu memanfaatkan peta minda, kerana sebelum ini bila tengok je peta minda, pening tak faham. Tips-tips yang diberikan boleh membantu saya mengukuh daya ingatan untuk pelajaran saya. Terima kasih Dr. Shukri” Nur Irza Shahdatul, MRSM Alor Gajah

“Assalamu Alaikum. Bagi saya seminar ini sangat mantap dan memberi pengisian yang banyak. Dr.juga telah menyampaikan ceramah dengan menggunakan cara berkomunikasi yang baik … Ada masa, datanglah ke sekolah saya pulak” Muhammad Nur Akmal, SMK Sultan Alauddin

“You’re the best Dr. Shukri. I really have fun with your seminar. I hope to see you again in the future. Thanks for everything”  Fatin Syazwani, MRSM Terendak

“Tahniah Dr !! Dr. telah berjaya menguruskan program ini dengan gemilang. Terima kasih kerana doktor banyak membantu saya mengetahui pelbagai teknik menarik bagi menguatkan memori saya. Sangat menarik dan tidak membosankan. Terima kasih”  Nurul Iffah MRSM Alor Gajah

“Apa yang dapat saya katakan di sini cuma “you’re the best among the best and you make me become the best, Insya Allah.Video dan lagu-lagu yang diselitkan semasa seminar sangat wajar untuk mengelakkan pelajar terasa bosan” Nur’ain Mohammad Khamis, MRSM Alor Gajah

Blog 05“Clever girl …” satu gesture selepas peserta dapat ingat 80 angka serta 30 perkataan (kedua-duanyasecara berurutan) dalam masa yang tidak sampai 10 minit !

Blog 03Lakaran di udara …. satu kaedah mudah mengingati peta minda dengan mudah

Blog 02Satu lagi aktiviti lakaran di udara …. untuk memudahkan fakta dan gambar dalam  peta minda.

Blog 04Satu lagi “lakaran di udara” oleh peserta bukan pelajar MRSM tetapi dari sekolah sekitar Alor Gajah

Blog 09a“Yes, anda berempat diminta angkat rakan anda tu hanya dengan menggunakan satu jari sahaja setiap seorang ….” Whether you think you can or you can’t … you are right on both occassions (kata-kata Henry Ford) ! Apa kaitannya dengan Seminar Pengukuhan Memori ?. Yes, kebolehgunaan daya ingatan seseorang bermula dengan sikap yang betul. Kalau awal-awal lagi berkata “tak boleh”, maka tak mungkin anda boleh memantapkan daya ingatan anda.

Blog 08Ini bukan sesi soal jawab … tetapi peserta (bukan pelajar MRSM tetapi rakan dari sekolah sekitar)  yang ikut serta bagi contoh dalam latihan-latihan yang dijalankan mengenai nemonik.

Blog 06Enjoy the seminar …. Good !

Blog 01Bersama tuan Pengetua MRSM Alor Gajah, Tuan Haji Satari dan Timbalan-Timbalan Pengetua serta Guru Kaunseling.

SEMINAR TERBUKA CUTI SEKOLAH

May 25, 2009 at 8:53 am | Posted in 1 | 2 Comments

Seminar Bijak Belajar: Menyingkap Rahsia Kejayaan dan Strategi & Motivasi Belajar Malaysian Top Students di Alor Setar, Sungai Petani dan USM-Pulau Pinang.

Click Di Sini Untuk Pendaftaran On-Line   

Kami boleh fakskan borang kepada anda. Sila telefon 04-4651130

Seminar Location 007

Seminar Bijak Belajar: Menyingkap Rahsia Kejayaan dan Strategi & Motivasi Belajar Malaysian Top Students

Mereka bukan sahaja cemerlang dalam pelajaran tetapi juga menyerlah dalam aktiviti ko-kurikulum. Sebahagian besar daripada mereka tidak pun menghadiri kelas tuisyen. Itulah Malaysian Top Students — yakni pelajar terbilang negara yang telah mempamerkan prestasi akademik yang hebat. Jadi apakah rahsia kejayaan mereka ? Apa pula yang membezakan mereka dengan pelajar-pelajar lain?

Persoalan ini akan dibicarakan dengan mengambil contoh sebenar Malaysian top students seperti Azali (21A), Nik Madihah (20A) Siti Fatimah (18A), Nadiah Amira (18A), Nur Amalina (17A1) dan lain-lain pelajar cemerlang Malaysia. Berdasarkan pengalaman pelajar terbaik negara yang dibentangkan dalam Seminar ini, para peserta akan memperolehi prinsip, panduan dan petua yang berguna untuk menyerlahkan potensi diri yang terpendam selama ini.

Sama ada bagi pelajar sekolah rendah yang sedang membuat persediaan rapi untuk peperiksaan UPSR atau abang dan kakak sekolah menengah yang bertungkus lumus untuk cemerlang dalam PMR-SPM, prinsip, panduan dan kaedah belajar yang diamalkan oleh Malaysian Top Students tadi pasti relevan serta berguna bagi membantu mana-mana pelajar yang mahukan kecemerlangan.

Jadi teras utama seminar ini bukan sekadar MOTIVASI belajar tetapi juga STRATEGI belajar yang boleh membantu pelajar membuat persiapan peperiksaan dengan lebih mantap.

Dalam dua jam terkahir, Dr. Shukri Abdullah akan mengadakan sesi khas bersama ibubapa sahaja. Mereka akan dibimbing secara ringkas dengan tips-tips menarik agar mudah membantu anak khususnya yang baru selesai menghadiri Seminar Bijak Belajar. Ini meliputi dalam setengah jam terakhir di mana ibubapa akan diperkenalkan dengan program e-pembelajaran yang boleh membantu anak mereka membuat latihan dengan lebih berkesan. Ia termasuk sebagai contoh, laluan kepada 16 tahun soalan-soalan peperiksaan terdahulu (catatan: soalan peperiksaan lalu hanya bagi pelajar yang akan menduduki UPSR – PMR sahaja) untuk  memudahkan anak membuat latihan menjelang peperiksaan.

JAMINAN PRIBADI DR. SHUKRI ABDULLAHJika seminar ini membosankan dan tidak relevan dengan pembelajaran anak mereka, wang seminar akan dikembalikan sepenuhnya. Selepas hampir 20 tahun mengendalikan seminar pembelajaran bersama pelajar dari sekolah rendah ke sekolah menengah dan peringkat kolej dan universiti, Dr. Shukri Abdullah amat yakin sekali dengan modul pembelajaran Bijak Belajar yang dibentangkannya itu.

BAHAN SEMINAR:  (a) Buku Panduan Seminar – TemanStudi 1 (pelajar sekolah menengah) dan (b) TemanStudi 3 (pelajar sekolah rendah) (c) Satu set Pen Magic untuk setiap pelajar bagi membuat nota.

KOS PELABURAN SEMINAR (Sekolah Rendah & Menengah)

RM 120  Seorang

RM 100  Seorang    (Daftar 2 Adik Beradik)

RM   90  Seorang    (Daftar 3 Adik Beradik)

DAFTAR SECARA BERKUMPULAN:

RM   90  Seorang    (Daftar Minimum 5 Orang secara berkumpulan                                     sebelum hari seminar)

RM   80  Seorang    (Daftar Minimum 10 Orang secara berkumpulan                                    sebelum hari semin

PENDAFTARAN ON-LINE: Sila layari  http://www.drshukri.com

INFO LANJUT / PERTANYAAN: Sila hubungi Pn. Rokiah Jamaluddin di 04-4651130 atau 012-4232130

Agenda copy

SM Islam Hidayah Johor Bahru: The Teacher Factor

March 13, 2009 at 2:27 am | Posted in 1, Foto Seminar, Panduan untuk Guru, Seminar | 6 Comments

Kamis, 12 Mac 2009: Seminar Bijak Belajar Bersama 232 Pelajar Tingkatan 3 dan 5

Pada hari keputusan SPM diumumkan kebetulan saya mengendalikan seminar di Sekolah Menengah Islam Hidayah Johor Bahru (SMIH-JB). Ini bukan kali pertama … tetapi berulangkali SMIH-JB mencatatkan prestasi yang membanggakan dalam peperiksaan utama negara. Keputusan SPM yang diumumkan semalam ternyata ada peningkatan ketara. Tahnian kepada Pengetua, Pn Kamaliah and team. Ini lebih-lebih lagi memandangkan INPUTnya, yakni kemasukan pelajar ke Tingkatan 1 ke sekolah berkenaan bukan dari cream yang memperolehi kesemuanya 5A-UPSR seperti SBP, MRSM dan SMKA lainnya, namun prestasi pelajarnya, yakni OUTPUT cukup membanggakan. In many instances they outdo many premeir schools in Johor. Their main competitor, their benchmark is the Malaysian top school at JB … Sekolah Tun Fatimah. Wow !

Dari banyak lawatan saya ke sekolah berkenaan sejak lebih lima tahun yang lalu mengendalikan program bersama pelajar SMIH, saya difahamkan salah satu faktor ialah KOMITMEN GURU walaupun gaji mereka dan kemudahan yang mereka terima tidak sebaik yang diperolehi oleh rakan mereka di sekolah-sekolah kementerian. Yes, its the TEACHER FACTOR. Itu juga salah satu tekanan saya dalam Seminar SuperTeaching kepada guru-guru di seluruh negara — the teacher factor.

boys

girls

terima-cenderamataMenerima cenderamata dari Ustazah Wan Noranini, Penolong Kanan HEP SMI Hidayah

drsa-kena-massageSalah satu signature Seminar saya, bagi merelaks dan menyegarkan peserta khususnya di sesi petang, peserta perlu massage satu sama lain .. diiringi musik yang sesuai. Lihat gambar ini dan gambar di bawah …..

girl-massage3

girl-peserta-ke-depan               boy-peserta-ke-depan

Bersama Pelajar IKIP International College, Kuantan

February 16, 2009 at 9:56 am | Posted in 1 | Leave a comment

Kamis, 12 Februari 2009

Dari jam 8.30 pagi sehingga jam 4.30 petang, saya telah berseminar bersama kira-kira 200 pelajar IKIP International College di salah sebuah kampus IKIP di Kuantan, yakni kampus pertanian IKIP. Pelajar yang terdiri dari pelajar pelbagai semester telah bersama membicara prinsip dan kaedah berkesan untuk mengangkat martabat diri menjadi pelajar cemerlang. 

Dear students, best of luck. Go for the best.

03120209-ikip  

04120219-ikip1

02120209-ikip

05120209-ikip2

01120209-ikip

Madrasah Arabiah Kluang … Seminar Penutup Tirai 2008, Pembuka Tirai 1430

January 1, 2009 at 5:45 am | Posted in 1, Foto Seminar, Seminar | 14 Comments

31 Disember 2009 – 3 Muharram 1430

Pelajar Tingkatan 2, 3, 4 dan 5 Madrasah Arabiah Kluang (MAK) telah pulang ke sekolah seminggu lebih awal sebagai persiapan sesi persekolahan 2009. Dari perbualan dengan Ustaz Kamal, Pengetua MAK serta Usatazah Thalhah, guru yang menguruskan Seminar  saya difahamkan bahawa pelajar diminta datang awal agar pihak sekolah boleh “menyuci” apa jua pengaruh negatif semasa cuti sekolah sebelum bermulanya perjuangan menuju kecemerlangan dalam peperiksaan SMRA (Sijil Menengah Rendah Agama), PMR, SMA dan SPM 2009. Almaklum sajalah semasa cuti, seperti pelajar-pelajar sekolah lain juga,  terdapat sebahagian anak-anak tadi yang terpalit dengan pengaruh negatif dari TV, SMS, rakan-rakan dan sebagainya yang perlu diberi perhatian.

Syabas Pengetua dan guru-guru yang begitu beriltizam membantu anak-anak didik untuk menjadi warga negara Muslim yang dapat berjuang untuk agama dan negara di hari muka kelak.

Ini adalah kehadiran saya kali ketiga di MAK. Kali pertama dulu pertengahan tahun 90an, kali kedua dengan Seminar Pecutan Akhir Peperiksaan beberapa bulan lalu. Walaupun Seminar Bijak Belajar kali ini (terbuka kepada semua pekajar Tktn 2 hingga 5) diadakan pada hari penghujung 2009, ialah adalah sebenarnya hari awal tahun Hijrah, 3 Muharam 1430. abkluang01

abkluang02

abkluang03

abkluang04

Important, Not Urgent …@ Seminar BOUNCING BACK TO THE TOP bersama Pelajar Pembelajaran Jarak Jauh Tajaan TM

December 22, 2008 at 10:36 am | Posted in 1 | 4 Comments

Isnin, 22 Disember 2008

Yang “important” selalunya tidak “urgent”. Yang “urgent” pula tidak semestinya “important”. Orang yang berjaya tidak ditekan untuk menyelesaikan aktiviti-aktiviti “urgent” dalam senarai kena-buatnya. Dia lebih mengutamakan aktiviti “important”.

Aktiviti membaca, membina pertalian sesama rakan, mempelajari software baru, mengasah Bahasa Inggeris dan bagi pelajar pula mengulangkaji, membuat persediaan sebelum kelas/kuliah serta memulakan projek akademik / assignment awal … semuanya penting, tetapi tidak “urgent”. Kerana ia tidak “urgent”lah maka kita lazimnya bertangguh membuat perkara berkenaan dan hanya menanganinya apabila yang tidak “urgent” tadi kini menjadi “urgent”, maka terpaksalah kita lakukan. Lantaran itu ramai selalu silap dengan mengaitkan yang “urgent” itu semestinya “important”.  Justeru strategi untuk menjadi orang berkesan ialah dengan (a) mengutamakan aktiviti “important” terlebih dahulu, (b) memberi masa yang sesuai untuk menyelesaikan aktiviti-aktiviti “urgent”.

Demikianlah di antara persoalan-persoalan yang dikemukan kepada 38 peserta Seminar Motivasi Belajar: Bouncing Back to the Top. Seminar diuruskan oleh Yayasan Telekom Malaysia. Peserta terdiri dari kakitangan TM yang mengikuti pengajian jarak jauh di universiti tempatan (UTM, USM, UITM, UUM, OUM). Tujuan seminar di adakan ialah untuk membantu mereka “kembali ke aras kecemerlangan”. 

Kita habiskan masa 2 hari 2 malam di Sri Intan, TM Resort Batu Feringghi. Salah satu aktiviti menarik ialah dengan kehadiran Sifu Tuan Haji Md Hashim Osman yang memperkenalkan kepada peserta senaman pernafasan Qi Cong. Ia diadakan pada awal pagi selepas solat subuh di tepi pantai. Tuan Haji Hashim adalah jurulatih Tai-Chi. Pengalaman bersamanya amat menyeronokkan dan cukup bermakna … apatah lagi latihan senaman berkenaan di adakan di awal pagi di tepi pantai dengan hembusan bayu …..

Berikut ialah komen beberapa peserta:

“Best course I’ve attended !! Bravo. Very specific”  (Rosli Azmi)

“Saya berpuashati dengan penyampaian dan saya rasa matlamat saya akan tercapai setelah apa yang dipelajari dalam kelas ini. Betul kata Doktor, motivasi datang dari dalam diri sendiri. Saya mesti berubah dan bertindak” (Maslawati Mokhtar)

“Banyak perkara baru yang dipelajari. Strategi belajar dan peta minda merupakan tip-tip atau kaedah yang paling menarik dan sesuai digunakan dalam proses pembelajaran” (Zaidah Megat Wazir)

“Sangat bagus, dapat meningkatkan daya ingatan, mengenalpasti matlamat sebenar, cara membuat nota dan juga pengurusan masa yang lebih efektif … bagi kami yang belajar secara part-time” (Nurshafina Musa)

 

zzz-bferinggi-male

Sebahagian daripada peserta “Bouncing Back to The Top”

zzz-bferinggi-1-qicong1

Pelbagai pose menarik selepas senaman Qi Cong bersama Sifu Tai Chi, Tuan Haji Hashim

zzz-bferingi-qicong-2

Sejam menyihatkan badan a’la Qi Cong

zzz-bferinggi-hjhashim

Sifu Tuan Haji Md Hashim (013 4303043)

The “ME” Factor … SuperTeaching @ Kolej Komuniti Kuching

December 7, 2008 at 8:29 am | Posted in 1 | Leave a comment

Sabtu, 6 Disember 2008

z-drsa4

“Take 100% responsibility if you want to succeed in whatever you do” … itulah salah satu pesanan saya semasa mengendalikan kursus sehari SuperTeaching bersama 40 pensyarah Kolej Komuniti Kuching (termasuk pensyarah dari Kolej Komuniti Bentong, Pahang dan dari Politeknik Kuching) di Merdeka Palace Kuching. Fokus kepada diri kita (“Me”, “Saya”) terlebih dahulu bukan asyik merungut mengenai pihak lain.

Sekira kita mahu mencari keseronokan berkerja, kepuasan bertugas serta kekuatan menghadapi apa jua cabaran dalam menjalankan amanah seharian kita kena menuding jari kepada diri sendiri terlebih dahulu, bukan orang lain. Usah menyalahkan pihak lain samada Pengarah, rakan pensyarah, pelajar mahupun sesiapa sahaja kerana budaya “blaming” dan “complaining” tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah. Lihat diri sendiri, perbaiki kelemahan diri dan … do your best … mudah-mudahan gaji yang diterima sepenuhnya mendapat keberkatan.

Itulah diantara perkara yang dilontarkan termasuk membicarakan dengan mendalam beberapa tindakan yang perlu diambil untuk menjadikan seseorang itu “super teachers”. Dalam menyampaikan mesej, selain membentang ratusan “slides powerpoint yang powerful” seperti biasa saya “berlakun” di hadapan peserta … kami menyanyi, kami menonton klip video, kami berbicara dan merenung diri sendiri.

En. Perry Tan, Pengetua Kolej Komuniti Kuching

Ini komen En. Perry Tan, Pengarah Kolej Komuniti Kuching mengenai seminar yang telah dijalankan.

“Dr. Shukri, The seminar delivers what the topic promises “Super Teaching” ! You have done it with passion. Well done ! Tahniah !” 

zz-kkk02

Berikut ialah komen beberapa orang peserta lain terhadap Seminar SuperTeaching berkenaan:

z-mazlin-wellington2

Mazlin Wellington, Lecturer, Building Services Engineering, Politeknik Kuching

“Seminar yang menyeronokkan dan membangkitkan lagi semangat untuk meningkatkan kreativiti dalam pengajaran. Seminar ini sangat sesuai untuk mereka yang telah lama mengajar supaya dapat menilai kaedah atau cara mengajar selama ini. Enjoy ! Terima kasih”

z-azizi-mansor-kkk

Azizi Mansor, Pensyarah Bahasa Inggeris, Kolej Komuniti Kuching

“… baik dan sesuai untuk dihadiri oleh semua yang terlibat dalam bidang pendidikan terutama guru dan pensyarah kerana ia dapat memberi pengetahuan dan maklumat yang berguna dalam pengajaran …”

z-noor-liza-adie-sapian

Noor Niza Aidie Sapian, Kolej Komuniti Kuching

“Seminar yang sangat best, tidak boring … banyak perkara baru yang saya dapat seperti menjadi lecturer yang kreatif dan inovatif. Terima kasih Dr. Shukri kerana terus membuka minats saya dengan kerjaya ini”

z-faizal-bentongM

Mohd Faizal Abdul Rahman, Lecturer Perakaunan, Kolej Komuniti Bentong

“Jarang sekali guru hendak memahami pelajar – apa yang penting ialah habiskan kurikulum. Tetapi melalui kursus ini, habiskan kurikulum tidak akan memberi apa-apa makna pada kita sebenarnya. Apa yang penting ialah bagaimana kita memberi peluang kepada pelajar untuk terus membantu diri pelajar tersebut dengan bantuan kita” 

Peserta dari Kolej Kumuniti Kuching.

Peserta Seminar SuperTeaching dari Kolej Komuniti Kuching

z-polikuching

Peserta SuperTeaching dari Politeknik Kuching.  Turut bergambar bersama ialah En Perry Tan dan Pn. Clara dari Kolej Komuniti Kuching.

z-kkbentong

Peserta dari Kolej Komuniti Bentong (bersama En. Perry Tan dan Pn. Clara) yang turut sama dalam seminar SuperTeaching di Kuching.

Sehari sebelum itu, Jumaat 5 Disember saya telah mengendalikan kursus Budaya Kerja Cemerlang kepada kira-kira 40 staf pentadbiran dan sokongan (termasuk sebilangan kecil staf akademik) Kolej Komuniti Kuching. =

THANKS Kolej Komuniti Kuching …. see ya again ….

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.