Malaysia … Apakah Kita Negara Darul Tarfih (Darul Hiburan) ?

February 25, 2009 at 8:50 am | Posted in Isu-isu terkini, Lain-lain, Masalah negara, Untuk Renungan | 7 Comments

25 Februari 2009

lg-starz-final   faizal

mawi-ekin

Saya peminat gusti. Hari Ahad, malam Isnin lalu saya berehat sejenak di hadapan TV menonton “WWW Experiences” di saluran Astro 104. Dicelah-celah iklan, saya bermain-main dengan remote control dan terserempak dengan rancangan bintang LG Starz peringkat akhir. Saya jarang menonton dan tidak berminat program hiburan seperti itu. Saya sekeluarga langsung tidak pernah melayan program Akademi Fantasia sejak AF1. Malam itu saya bertekad mahu berselang seli di antara program gusti dan hiburan sebab bercadang mahu menulis sedikit mengenai pola hiburan yang keterlaluan di negara kita.

Sedikit latarbelakang sebagai perbandingan. Saya berkesempatan melawat beberapa buah negara luar. Tiap kali saya ada di sana saya sengaja meneliti program TV mereka untuk membuat perbandingan di antara TV kita dengan TV negara luar khususnya di negara barat terutama program berbentuk hiburan. Andaian saya ialah kalau di Malaysia sakan sekali pelbagai program hiburan, maka sudah tentulah lebih banyak lagi di sana. Andaian itu ternyata meleset sekali

Saya meneliti program TV di Washington DC dan Orlando (Florida) di USA; pekan St. George dan kota Vancouver di Kanada, bandaraya Perth di Australia, dan kotaraya Rome serta kawasan Sorrento di Itali. Selain daripada itu ialah di UK di mana saya berkesempatan tinggal untuk belajar di negara itu untuk satu jangka masa yang panjang dan selama tiga kali. Saya juga berkesempatan beberapa kali meneliti program TV Singapura sama ada sewaktu berada di JB mahupun di Singapura sendiri.

Ternyata dalam konteks komponen hiburan di TV, kita menjadi juara. Mungkin Malaysia kalah dengan Indonesia berdasarkan pengalaman singkat saya di Jakarta. Suatu malam semasa meneliti program TV di Jakarta semasa malam minggu, hampir kesemua menayangkan dangdut. Hebat lagi Indonesia. Dalam hal ini Singapura jauh di hadapan kita kerana terdapat banyak program TV sana yang berunsur educational. Yang banyak hiburan pula ialah saluran “Suria” … saluran Melayu Singapura !

Apa masalahnya dengan itu ? Kita menjaja merata tempat mahu meningkat warga kita dengan “mentaliti kelas pertama”. Mentaliti kelas pertama bukan “hiburan-based” ! Mentaliti kelas pertama “ilmu-based” ! Dulu sekali ada “talk-radio” yang pada saya cukup menarik, tetapi tidak bertahan lama. Radio kita hampir 90% hiburan-based. Rangkaian Nasional Radio Malaysia yang sepatutnya memuatkan banyak perbincangan untuk kepentingan nasional kini  pula  mengajak kita bernostalgia dengan Pop Yeh-Yeh !

Konsert cukup kerap diadakan di negara kita. Kelulusan untuk program konsert saya percaya mudah diperolehi dibandingkan dengan permohonan mengadakan syarahan agama, lebih-lebih lagi kalau penceramah tokoh yang “belum jelas pendirian politiknya”. Hampir setiap malam minggu ada saja konsert yang disiaranlangsungkan ke TV, justeru mendapat liputan seluruh negara. Jadi tiap malam minggu konsert boleh diikuti di rumah. Kalau kebetulan malam perayaan pilih saja konsert saluran mana yang kita mahu ikuti. Konsert tajaan pelbagai syarikat khususnya syarikat telekomunikasi menjelajah hingga ke desa pedalaman.

Kemuncak kesedihan dan juga kemarahan saya ialah pada malam sambutan tahun baru 2009 baru-baru ini. Ketika “our brothers and sisters” di Gaza di sembelih dengan peluru berpandu dan bom Yahudi, kita bergembira di Dataran Merdeka dan lain-lain tempat seluruh negara. Mengapa kita langsung tidak sensitifnya ? Mengapa, mengapa, mengapa !!!!  

Kemudian program “anugerah” yang sering ditonjolkan. Tak cukup Anugerah TV3, Anugerah Berita Harian, Anugerah Seri Angkasa, Anugerah AIM dan pelbagai anugerah lagi. Orang itu juga menjadi hos. Orang itu juga naik pentas. Orang itu juga mengambil tempat duduk hadapan. Yang bertukar fesyen mereka sahaja.

Itu tidak masuk lagi pelbagai program realiti yang berbentuk hiburan. Anak kecil dan nenek-nenek pun pandai mengundi orang yang mereka mahu menang. Hebat betul rakyat kita. Bijak sungguh guna ICT. Itu “minda kelas pertama ke”? 

Negara berpenduduk “minda kelas pertama” tidak berminat untuk disajikan dengan kenduri kahwin besar-besaran penyanyi. Itu tindakan dan tontonan “minda kelas kelima” !

Kemudian di satu pihak lagi kita marahkan remaja kita, anak muda kita, pelajar kita (termasuk saya yang sering marahkan peserta seminar saya yang terlalu asyik dengan hiburan) kerana mengabaikan pelajaran. Malah abang dan kakk kita di IPT pun sudah tercandu dengan hiburan. Malam konvokesyen yang meraikan graduan dijemputnya penyanyi yang hanya lulusan SPM (maaf, bukan penghinaan, sekadar perbandingan … banyak lulusan SPM jadi usahawan berjaya).

Apakah tidak dapat kita lihat kaitan di antara masalah remaja, masalah Mat Rempit dan Minah Rempit, masalah sosial remaja lelaki dan perempuan, masalah dadah yang tidak berkesudahan dan seribu satu masalah yang sering diketengahkan di media hari ini dengan situasi masayarakat yang membiarkan hiburan berleluasa ? Mari kita renung, mari kita fikir, mari kita muhasabh diri dengan harapan pihak berkuasa membuka mata dan memgambil tindakan yang lebih bijaksana menangani masalah ini.

Persoalan Tidur Menjelang Peperiksaan

October 6, 2008 at 6:55 am | Posted in Panduan Peperiksaan, Untuk Renungan | 1 Comment
Tags:

Isnin, 6 Oktober 2008

Bagi anda yang akan menduduki PMR, peperiksaan sudah terlalu dekat. Ingat di minggu terakhir ini, antara lainnya, sila beri perhatian kepada perkara berikut. JAGA KESIHATAN dan JAGA KESEGARAN badan dan minda. Nampak macam perkara remeh, tetapi sebenarnya amat penting.

Sesetengah pelajar membuat kesilapan besar semasa menduduki peperiksaan … MENGANTUK ketika menjawab soalan peperiksaan. Bagaimana boleh berlaku dan apa implikasinya ? Dia mungkin berjaga sehingga lewat malam di minggu-minggu terakhir dan semasa minggu peperiksaan. Barangkali tidur jam 3 – 4 pagi dan bangun jam 9 Itu adalah satu tabiat yang saya klasifikasikan sebagai “bodoh bin bahlul” atau “stupid s/o idiot” ! Kenapa saya begitu keras mengenai perkara ini ?

Kekurangan “tidur” dan “rehat” menjejaskan tiga perkara, yakni (a) tumpuan (b) ketangkasan berfikir, dan (c) daya ingatan. Ketiga-ketiga perkara ini diperlukan untuk menjuarai peperiksaan. Untuk memahami sepenuhnya soalan peperiksaan (agar tidak tersalah faham atau tersalah tafsir) seseorang pelajar mesti memiliki daya tumpuan yang kuat. Sementara itu untuk membolehkannya menjawab soalan dengan “cepat” kerana masa terlalu suntuk pelajar berkenaan mesti tangkas pemikirannya, justeru berupaya mentafsir dan menjawab apa jua soalan dengan tepat. Perkara ketiga yang dinyatakan di atas ialah daya ingatan. Macam mana seseorang pelajar mampu menjawab soalan dengan baik melainkan mereka memiliki daya ingatan yang baik.

Berdasarkan kenyataan di atas pelajar mesti memastikan tidur dan rehat yang mencukupi sekurang-kurangnya seminggu sebelum dan sepanjang minggu peperiksaan. Kenapa seminggu sebelum  peperiksaan pun kita kena jaga tempoh tidur dan rehat kita ? Ia berkaitan dengan ritma biologikal seseroang. Persoalannya seperti berikut. Bagi anda yang selalu bangun awal tiap-tiap pagi (katakan 5 pagi), tiba-tiba pada satu pagi itu (atas sebab tertentu) anda bangun jam 8 pagi. Apakah anda rasa segar kerana tambahan masa tidur (3 jam) ?. Atau bagi anda yang selalu bangun tidur lewat (katakan 9 pagi), kemudian pada satu pagi itu anda terpaksa bangun jam 6 pagi. Rasa segar ? Dalam kedua-dua kes di atas, mereka akan terasa mengantuk, letih dan tidak selesa kerana ritma biologikal badan sudah berubah kerana masa tidur berubah dengan ketara sekali. Jadi untuk membiasakan minda dan badan anda selesa dengan masa bangun tindur sepanjang minggu peperiksaan, saya mencadangkan anda mula tidur lebih awal seminggu sebelum peperiksaan supaya menjelang minggu peperiksaan masa tidur dan bangun sudah menjadi normal, justeru tidak menjejaskan ritma biologikal anda. Makna, sekiranya anda bercadang untuk tidur jam 11 malam dan bangun jam 6 pagi (atau tidur jam 10 dan bangun jam 5 pagi bagi pelajar di Sabah, Sarawak dan Labuan) pada hari peperiksaan nanti, maka seminggu sebelumnya, elok dipastikan agar masa tidur dan masa bangun juga sama seperti itu agar ritma biologikal kita tidak terjejas.

Selamat menempuh peperiksaan. Yes, you surely can … InsyaAllah.

Food Supplements / Makanan Tambahan dan Study !

September 27, 2008 at 3:33 pm | Posted in Panduan Peperiksaan, Umum, Untuk Renungan | 3 Comments
Tags:

28 September / Ramadan 08

Adik Fatimah dari Maahad Rahmaniah, Kuala Krai minta penjelasan saya mengenai “food supplements” atau “makanan tambahan”. Dia ingin mengetahui sama ada “food supplements” itu boleh membantu pembelajaran seseorang. Sebenarnya soalan asalnya dikemukakan dalam komennya kepada post saya mengenai “Bersama 4,000 Pelajar YIK di Kota Bharu”. Kebetulan anak saya Nurul Husna yang kini sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang M.Sc in Food and Nutrition di Massey University New Zealand yang telah membaca soalannya secara sukarela telah tolong menjawab soalan berkenaan.

Berikut ini saya “copy – paste” jawapan Nurul Husna ke post ini:

Nurul Husna semasa singgah dekat Auckland, New Zealand. Jika ada apa-apa persoalan mengenai pemakanan dan pembelajaran boleh rujuk beliau. Lihat http://fusuna.wordpress.com/

“To adik Fatimah,
proud to know that u are the one of those students. I bet u really enjoyed the seminar as i never get bored joined dr drshukri’s seminar too.On behalf of Dr Shukri, I’ll answer your question regarding on food and supplements. Food can help to enhance your academic performance, and food can also make you sleepy. It’s what u eat and how much you eat. So, I recommend you to eat food that high in iron and iodine as they can enhance your cognitive performance.Food rich in iron are liver, meat, and poultry while high iodine foods are seafood and fish. Eat lots of fruits and vegetables as well to help the absorption of iron and iodine into your body. The most important things is, eat healthy breakfast everyday, (high fiber food such as wholemeal or cereal or oats with juice/milk). DRINK LOTS OF PLAIN WATER. Ok, bout supplement, yes u can take supplement but dont depend 100% on it. Make sure u have balance and healthy meal as well. I would not suggest u any supplements based on any company, but in my opinion, ginko biloba is good for your brain (based on scientific studies). oh ya, dont forget to do any physical activity esp sport. u can go for a jog/brisk walking/cycling, just to have some fresh air okay.I hope u can understand clearly bout my suggestions.
All the best in your study sister. May Allah bless you. thanks
-Nurul Husna Mohd Shukri-
-future nutritionist, insyaAllah-“

Saya hanya ingin menambah sedikit sahaja and “back to basics”. Kita berbicara mengenai “food supplements” atau “makanan tambahan”. Apa makna “supplement” ?  Ikut kamus ia bermaksud “something that you add to something else to improve it or make it complete” Diterjemahkan ke BM bermaksud – “sesuatu yang kita tambah ke atas sesuatu untuk menjadikan sesuatu itu lebih sempurna”. Ia membawa beberapa pengertian.

Pertama sekali: Pastikan kita mengambil makanan yang “complete” seperti yang dicadangkan oleh Kak Husna di atas. Hanya selepas itu apa jua “food supplements” yang diambil akan membawa kesan yang terbaik. Jika makanan harian kita sendiri terdiri dari “junk food” (selalu diterjemahkan sebagai “makanan ringan” atau “snek”. Salah, “junk food” patut diterjemahkan sebagai “makanan sampahan” yang bermaksud tidak berguna untuk kita sebenarnya) serta minuman bergas (yang terlalu banyak kandungan gula) maka “bergantang-gantang pil, vitamins, minuman bertenaga” yang diambil sebagai “food supplement” tidak boleh menampung kekurangan dalam makanan harian kita itu. Jadi petua pertama, sebelum mahu memastikan apa-apa makanan tambahan yang diambil itu berkesan, pastikan makanan utama itu sesuatu yang seimbang terlebih dahulu. Saranana Kak Husna di atas berkaitan.

Keduanya: Ambillah sehari secupak buah kismis yang didoa sekalipun, berapa botol air penawar pun, berkotak-kotak multi-vitamin pun dan pelbagai jenis makanan tambahan sekalipun … kalau kita tidak studi, ia tidak bermakna sama sekali. Pengajarannya, buah kismis yang didoa, air penawar, mulit-vitamin, tonik, dan macam-macam jenis makanan tambahan yang direkemen dipasaran HANYA BERFUNGSI untuk pelajar jika tugas pertama disempurnakan terlebih dahulu. Apa tugas pertama tu … tumpuan dalam kelas, rajin buat kerja rumah, banyak buat latihan dan latihtubi, tanya guru dan berjumpa guru jika tidak faham … umumnya rajin belajar.

Sekiranya anda menyempurnakan tugas pertama ini, maka InsyaAllah, apa jua food suplements yang diambil akan memberi kesan yang bagus. Saya tidak ingin merekeman mana-mana jenama. Ambillah mana yang anda yakin berkesan dan bila ambil ambil secara konsisten, iaitu berterusan dan bukan sekali sekala. Ia bersifat tambahan. Yang utama studi kuat, baru yang tambahan berfungsi mencernakan “markah tambahan”

Terima kasih.

Cuti Hari Raya … Cuti + Study ?

September 27, 2008 at 6:55 am | Posted in Panduan Peperiksaan, Umum, Untuk Renungan | 1 Comment
Tags:

Sabtu, 28 Ramadan / September

Assalamu Alaikum wm. wb.

Pertama sekali, izinkan saya mengucapkan selamat hari lebaran – Eid Mubarak – kepada semua pengunjung blog ini. Semoga ibadah kita di bulan Ramadan yang mulia mendapat ganjaran yang sebanyak mungkin.

Bagaimana dengan anda yang akan menduduki PMR selepas hari raya ini serta abang / kakak lain yang akan menduduki SPM – STPM – STAM dan juga mereka yang akan menduduki peperiksaan SMU … nak cuti terus atau nak cuti dan studi ?

Saya berpendapat pada hari raya pertama tu lupakan saja buku. Bergembiralah bersama ahli keluarga, sanak saudara dan kawan-kawan. Hari raya kedua ? … Pun begitu kecuali anda calon PMR. Anda yang akan menduduki PMR eloklah “back to study” seperti biasa mulai hari raya kedua. Lain calon SPM-STPM-STAM-SMU, eloklah memulakan semula rutin belajar harian anda mulai hari raya ketiga nanti. Malah saya ingin mencadangkan semua bakal calon peperiksaan utama 2008 ini, tingkatkan lagi usaha dan keazaman anda untuk berusaha lebih gigih lagi selepas hari lebaran ini. Apa yang perlu buat … kita bicarakan dalam post berasingan selepas Hari Raya nanti.

Sekali lagi SALAM AIDIL FITRI UNTUK SEMUA.

That Special Eyes …

September 11, 2008 at 3:02 pm | Posted in Umum, Untuk Renungan | 3 Comments
Tags:

Thurs, 11 Sept 08 … 11 Ramadan 1429H

Do you know the relation between our two eyes?

They blink together

They move together

They cry together

They see things together

In fact, they sleep together

EVENTHOUGH THEY NEVER SEE EACH OTHER !

Now dear friends, interesting isn’t it ? What do you understand from the above rhyme ?  What can you make of it ? Tell me. Leave your comments. Thanks.

It was sent to me again by a dear friend of mine, Mr. Idris Mohamed from Penang.

Trust in Allah

September 4, 2008 at 1:45 am | Posted in Panduan Peperiksaan, Umum, Untuk Renungan | Leave a comment
Tags:

Khamis 4 September 2008

I recieved the following quote few months ago from a dear friend of mine, also a speaker … to me the best motivation speaker in Malaysia, though relatively unknown to many. But he sure left an imprint for those who have been in a session with him, let alone for a day long seminar. He is Mr. Idris Mohammed from Penang. Mr. Idris can be contacted at 0194106090

“Trust in Allah won’t make the mountain smaller, but will make climbing easier. Do not ask him for a lighter load, but ask him for a stronger back”

Jika diterjemahkan ia bermaksud seperti berikut:

Keyakinan kepada Allah tidak membuat gunung yang mahu didaki menjadi kecil, tetapi membuat pendakian menjadi lebih mudah. Jangan memohon kepada Nya tanggungan yang ringan, tetapi minta kepada Nya tulang belakang yang kuat”

Bagi anda yang sedang menghadapi peperiksaan tidak lama lagi, jangan pohon kepada Allah agar memberikan saya “soalan yang senang”, pohon kepada Nya agar memiliki kebijaksanaan yang tinggi untuk menangani apa jua soalan. Juga usah hanya memohon kepada Nya agar kejayaan cemerlang, tetapi mintalah apa juga kejayaan yang diperolehi nanti mampu melayakkan anda memperolehi biasiswa yang diharap-harapkan serta sambungan tempat pengajian yang diidam-idamkan.

Selamat maju jaya.

Untuk Renungan: Ramadan Terakhir Buat Kita ?

September 2, 2008 at 3:49 am | Posted in Umum, Untuk Renungan | 2 Comments
Tags:

Selasa 2 September 2008

‘Ramadhan’ Terakhir Ini Buat Siapa ?

Ya Allah Ya Tuhanku, jika benar ini Ramadhan ku yang terakhir,

Permudahkan untuk ku berzikir kepada Mu, tanpa ada rasa jemu,
Kurniakanlah bagi lidah ku agar basah setiap waktu
Berlagu syair rindu penuh merayu kepada Mu, Tuhan yang  Satu.

Ya Allah ! Jika ini Ramadhan ku yang terakhir
Tentu solat yang ku kerjakan diawal waktu

Penuh khusyuk dan tawadduk, antara tubuh dan qalbu berdiri menyatu

Memperhambakan diri kepada Mu, YaAllah Rabbul Jalil.

Ya Allah ! Jika ini Ramadhan ku yang terakhir,

Ampunilah hambamu kerana sering curang pada janji
‘Innasolaati Wanuusuki Wamahyayaa wamamaati Lillahirabbil aalamin ‘
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku..
Kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam.

Andai ku tahu ini Ramadhanku yang terakhir
Pasti ku berjanji tidak akan ku sia-siakan walau sesaat yang berlalu
Dan masa yang diberi kepada ku dikesempatan yang lapang dan terluang
Untuk ku selongkar ayat-ayat Mu dari kitab yang diwahyukan kepada Nabi Mu
Untuk bekal ‘hari’ ku di barzah Mu

Akan ku dendangkan dan ku syairkan di setiap waktu biar sebati ditubuhku


Ya Allah ! Jika ini Ramadhan ku yang terakhir
Tidak akan ku biar malam ku berlalu, pasti ku sujud bertahajjud kepada Mu
Dengarlah rintihan hamba Mu kerana sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga Mu,

Namun aku juga tidak sanggup untuk menghuni neraka Mu

Ya Allah ! Jika ini Ramadhan ku yang terakhir
Sudah pasti aku tidak akan melupakan kaum keluargaku
Ayuh ! marilah kita meriahkan Ramadhan ini, mari kita buru dan cari
Satu malam yang sangat ‘abadi’ yang lebih baik dari seribu bulan di bumi.

Ya Allah ! Jika ini Ramadhan ku yang terakhir
Pasti akan ku persembah batin dan zahirku menanti salam Izrail
Rohani dan jasmaniku di kiri dan kanan ridha’ ar-rahman

Ya Allah ! Jika ini Ramadhan kami yang terakhir
Jadikanlah ia Ramadhan yang paling manis penuh bererti dan berseri

Menerangi kegelapan hati kami untuk menuju jalan ridha’ dan kasih saying Mu
Agar indah kehidupan kami di barzah Mu sebelum sampai ke penghidupan penuh abadi

Namun teman, tiada insan yang telah mengetahui tentang Ramadhan ini,

Apakah yang terakhir kali buat kami.


Seandainya benar Ramadhan ini yang terakhir buatku teman
Maafkan kesalahan dan kesilapan yang pernah aku lakukan
Yang tersembunyi ataupun yang nyata di mata hati
Mohon kemaafan dari hujung rambut hingga hujung kaki

” MARHABAN YAA RAMADHAN”  Aminnn !

Diubahsuai semula oleh tn. haji ‘albanjari online‘/politik banjar

 

 

RITMA RAMADAN … Kreatif Sungguh Mereka …

September 2, 2008 at 3:37 am | Posted in Umum, Untuk Renungan | 1 Comment
Tags:

Selasa 2 September 08

Sempena kedatangan bulan mulia Ramadan al Mubarak seperti biasa rakan taulan dan sanak saudara menghantar pelbagai macam SMS sebagai ucapan menyambut bulan keampunan itu. Sesetengahnya cukup menarik sekali. Saya akan turunkan beberapa SMS berkenaan untuk tatapan pengunjung sekelian. Kita kurang pasti siapa pencipta asalnya … semoga setiap orang yang menerima SMS berkaitan dan tersentuh dengannya pasti pengarangnya mendapat ganjaran. Ganjaran itu berpanjangan hingga … sampai bila-bila. Alhamdulillah.

1. Perkataan tercantik, “Allah”, Lagu paling merdu, “Azan”, Kitab terulung, “Al Qur’an”, Senaman terbaik, “Solat”, Terapi jiwa paling berkesan, “Tahajjud”, Diet paling mujarrab, “Puasa” … SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN

2. Moga-moga Allah jadikan pagimu cahaya, zohormu gembira, asarmu bahagia, maghribmu keampunan, isya’ mu keberkatan dan doamu tidak ditolak dan rezekimu pula diluaskan. Selamat menyambut ramadhan al mubarak.

3. Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan hujan, petir dan kilat. Kita bersedih dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hadiahkan kita PELANGI. Allah berikan kita puasa untuk bagi peluang kita sucikan diri dari dosa-dosa lalu, kemudian Dia hadiahkan lagi PAHALA dan HARI RAYA. Beruntungnya kita kan. Selamat menyambur bulan Ramadan dan Selamar Berpuasa.

4. Jika harta adalah racun, zakatlah penawarnya. Jika umur adalah dosa, maka taqwa dan taubatlah ubatnya. Jika seluruh bulan adalah noda, maka Ramadanlah pemutihnya. Sambutlah gerbang ramadahn dengan penuh kesucian hati.

5. Marhaban ya Ramadan: Namamu diingati, Kedatanganmu dicari, Ganjaranmy dihajati, Indahmu diberkati. Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak.

6. Sempena akan Ramadan yang akan menjelang ini, sentiasalah setting niat, upgrade iman, download sabar, upload usaha, delete dosa, update doa dan top-up ilmu agar boleh redeem pahala. Selamat berpuasa.

Ada lagi yang menarik ?. Boleh hantar kepada saya untuk kita kongsi bersama. Terima kasih. Selamat menyambut ramadan, perbanyakkan membaca Al Qur’an.

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.